Preskoči na glavni sadržaj

3D-CAD/CAM proces

Neki dan u proizvodnji kuća sam slikao ovaj zid s prozorom s polukružnim elementom. Kad razgovaramo o tome možemo li napraviti i takve prozore, mi ponosno kažemo kako je to za nas jedan jednostavan element, ali zanimljivo je kako se to zapravo radi.

U Domprojektu je cijela proizvodnja vezana za 3D-CAD/CAM proces. Znači, kreatori svih drvenih elemenata su projektanti koji u 3D softwareu zadaju brojne operacije koje će kasnije CNC stroj uz nadzor operatera napraviti baš onako kako smo i zamislili. Radi se o zaista moćnom alatu gdje je iznimno pregledan cijeli projekt, vidljiv je svaki detalj oslanjanja pojedinih elemenata krovišta, stropova i zidova, te je moguće na mikrorazini prikazati određene elemente, kao što je npr. stolarija. Sa stolarijom je uvijek veselo, jer se za svaku kuću definiraju neki novi detalji. Tu mogu biti varijacije s roletama, žaluzinama, elektromotorima, kurblom, rolo komarnicima, flise komarnicima, griljama, itd...
Detalj vezan za stolariju se definira i unosi u 3D-CAD/CAM software, pa tako nema mjesta nejasnoćama i greškama. Sve je riješeno, dano u 3D prikazu, moguće je napraviti tlocrte i presjeke kako bi se taj dio dokumentacije predao u proizvodnju, ali ono što je bitno: kad se u softwareu definira oblikovanje drva, vezano za otvore ili bilo koji drugi dio građevine, nema prostora za pogrešku. Stroj će besprijekorno napraviti tesarske obrade, a kasnije preostaje drvo obložiti pločama.

Nacrti iz navedenog softwarea su važni za kvalitetniju pripremu objekata svih razina složenosti, za jednostavniju kontrolu proizvodnje i brzu i preciznu montažu svih elemenata. Iz modela se može vidjeti i količina svih utrošenih materijala i tako kvalitetno napraviti pripremu za proizvodnju i montažu. Kad se model jednom zaključa i pošalje na rezanje na CNC stroj, sve ostalo je automatika. Stroj reže s preciznošću na 1/10 mm. Na sebi ima alate posložene u niz i kako drveni element putuje po traci, tako se pojedini alat po potrebi aktivira. Mogućnosti obrade su bezgranične - uz dobro poznavanje rada stroja i feedback operatera, kontinuirano usavšavamo postojeći program i otvaramo prostor za neke nove zasjeke, čepove, lastine repove i slično.

Baš tako i ovaj polukružni element stroj segmentno obradi vrlo jednostavno, a rezultat je savršen. Kad se sjetim kako je nekad ranije bilo problematično raditi ovakve stvari, obuzme me osjećaj ponosa, jer smo zaista prešli veliki put prema usavršavanju u gradnji drvom. Danas mogu reći da imamo tehnologiju koja parira svim našim zapadnim konkurentima, a po znanju i projektantskim vještinama smo dosta ispred njih.

Imamo jako puno planova za budućnost, u tehnološkom smislu i unaprjeđenju svih faza projektiranja i proizvodnje, tako da nas očekuje uzbudljivo razdoblje.

Polukružni prozori

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Montažna kuća Sara

Lijepa Sara u Požegi je u završnoj fazi uređenja okoliša i spremna je za useljenje. Kuća na brežuljku s pogledom na grad građena je u sistemu Euro, ima detalje oblaganja kamenom, te pruža sve prednosti energetski učinkovite gradnje drvom.
Sistem Euro je sistem gradnje kojeg odlikuju iznimna izolacijska i konstruktivna svojstva.
Na zaseban konstruktivni dio se dodaje potkonstrukcija debljine 5 cm unutar koje se postavljaju instalacije. Tako se cijevni razvod vode i struje provlači kroz potkonstrukciju i uvijek se mogu lako napraviti preinake ili popravci, ne zadirući u konstruktivni sklop. S unutarnje strane sistem ima dvije ploče koje osiguravaju izvrsna zvučna, konstruktivna i protupožarna svojstva.
Vjerujem da će naši prijatelji iz Požege uživati u svim prednostima montažne gradnje.

Montažne kuće - Larisa

Baš prije par dana je bila montaža kuće Larisa u mjestu Peskovec, nedaleko od Vrbovca. Radi se o Domprojektovoj tipskoj kući, jednoj od najprodavanijih kuća iz standardne ponude, s tim da je investitorica odlučila dodati i garažu. Već kao i prema običaju montaža je prošla besprijekorno. Pisao sam o obradama CNC strojem i njegovoj preciznosti na 1/10 mm. Naravno da takva preciznost rezultira i besprijekornim uklapanjem zidnih elemenata na njihovo mjesto.
Kuća je građena u sistemu Euro, vrlo kvalitetnom i certificiranom zidu. Da, sistem Euro je jedan od niza certificiranih sistema gradnje za koje je Domprojekt dobio Europsku tehničku ocjenu (ETA) i za njega investitorima može izdati certifikat CE. Wow!! Veliki iskorak za Domprojekt i težak zadatak za sve proizvođače koji prate naš rad :) Sad možemo izvoziti na tržište Europe bez dodatnih zahtjeva pojedinih država. Čini mi se da je to i za naše domaće kupce veliki plus, jer je ovo poseban certifikat koji garantira visoku kvalitetu proiz…

Prezentacija tvrtke diljem Europe

Počela je nova radna godina, a kako je zimsko vrijeme izvrsno za dogovaranje poslova koji će se realizirati kad zatopli, dolaze nam i sajmovi :)
Tijekom prvog radnog tjedna pripremili smo nove uzorke naših sistema gradnje na kojima su prekrasno prikazani slojevi koji se koriste u gradnji, način spajanja zidnih i stropnih elemenata, te elemenata krovišta.
Dečki su složili uzorke i promidžbene materijale i sve je spremno za priredbe koje će se održati naredna dva tjedna u Münchenu, Grazu i Bolzanu.
Münchenski sajam se održava na dvogodišnjoj bazi i riječ je o jednoj od najvećih svjetskih priredbi na kojoj je čast sudjelovati. Sva najnovija svjetska dostignuća u području građevinarstva mogu se vidjeti upravo u Münchenu, pa je to izvrsna prilika i našem stručnom timu za upoznavanje novih tehnologija. Domprojekt je uvijek ukorak s novim tehnologijama, pa naši kupci mogu biti sigurni da će kod nas dobiti materijale iz premium segmenta i podršku stručnog tima koja je na najvišoj razini. K…